Waardevolle Zorgmomenten

3 – 4 minuten

0 reacties

“Wat maakt zorgen voor mij waardevol?” Dat is de eerste vraag die ik lees bij het openslaan van dit boekje. Die vraag zet mij aan het denken. Wat vind ik een waardevol zorgmoment? Wat vindt de patiënt een waardevol zorgmoment? Reliëf is voortdurend op zoek naar de mooiste, grappigste, meest ontroerend zorgverhalen van zowel zorgverleners, patiënten en ook naasten van patiënten.

In het boekje ‘Mijn waardevolle zorgmomenten’ staan de door Reliëf gekozen beste verhalen die werden ingestuurd voor de verhalenwedstrijd. Deze verhalen laten zien dat zorgen niet zomaar een vak is. Zorgvragers hebben een verhaal dat bij hun zorgvraag hoort. De kunst voor een zorgverlener is om het verhaal van de zorgvrager te begrijpen om goede zorg te kunnen verlenen.

Zorgmomenten

De verhalen zijn uiteenlopend van emotionele situaties tot luchtige momentopnames. Vanuit mijn positie als zorgverlener, merk ik op dat deze verhalen voor mij herkenbaar zijn. Enkele verhalen zijn vergelijkbaar met situaties die ik zelf heb meegemaakt. Een korte leeservaring uit het boekje, door twee verhalen uit te lichten die mij raakten:

Het eerste verhaal, een zorgverlener biedt twee zorgvragers geborgenheid op een parkbankje door haar armen om hen heen te slaan. De zorgvragers lijken volledig tot rust te komen in dit moment. De situatie gaat gepaard met een zucht, een glimlach en een gevoel van voldoening. Dit verhaal doet mij herinneren aan zorgmomenten waarna ik met een voldaan gevoel afscheid neem van patiënten die ik geborgenheid heb geboden. Dat fijne gevoel van voldoening komt in mij op als ik dit verhaal lees. Het herinnert mij aan mijn motivatie om te werken in de zorg. Tegelijkertijd roept het ook angst in mij op. Wat als een patiënt behoefte heeft aan een mate van geborgenheid die mijn grenzen overschrijdt? Of geborgenheid zoekt die ik niet kan bieden?

Een ander verhaal dat mij raakte is een wanhopig verhaal waarin een patiënt over zijn leven met kanker schrijft. Uit deze emotionele beschrijving van angst dat de kanker hem zal doden, spreekt een overduidelijke wanhoop die centraal blijkt te staan in zijn leven. Totdat een jonge vrouwelijke arts hem een glimlach biedt, waardoor hij zijn hoop op leven terugvindt. Dat je als zorgverlener met één goede blik iemand kan raken en zijn stemming kan veranderen zegt niets over het vak om te zorgen, maar over die individuele persoon die het vak uitvoert. Ik hoop dat ik ooit iemand zo’n waardevolle blik kan geven, schiet door mijn gedachten bij het lezen van dit verhaal.

Schrijfopdrachten

Naast dat in dit boekje de beste verhalen staan, is het boekje ook vooral bedoeld om jouw eigen verhalen vast te leggen. Hiervoor staan schrijfopdrachten in het boekje. Door verhalen op te schrijven wordt je gestimuleerd om bewust te worden van situaties. De schrijfopdrachten helpen om helder te krijgen waarom je dingen doet en wat jouw inspiratie en drijfveren zijn. Ze helpen je om eerlijk te benoemen wat je moeilijk vindt, maar ook waar jij blij van wordt of dankbaar voor bent. Het daagt uit om jouw eigen waardevolle momenten op te schrijven, te delen en om je bewust te maken van jouw eigen ervaringen.

[bol_product_links block_id=”bol_5a41061ae5f8a_selected-products” products=”9200000074067732″ name=”zorgmomenten” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”590″ cols=”2″ show_bol_logo=”0″ show_price=”1″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Een artikel van


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *