Elise van Oppenraaij

2 minuten

0 reacties

Sinds haar start in 2007 heeft de master Zorgethiek & Beleid (ZEB) talloze afgestudeerden afgeleverd. De meesten van hen deden de studie in deeltijd, naast hun werk. Hoe is het werkende leven na de ZEB?

Wie: Elise van Oppenraaij 

Functie: Seniorverpleegkundige afdeling Oncologie/ Hematologie/ Interne in het OLVG.

1. Wanneer rondde je ZEB af en waar ging je thesis over?

In augustus 2013 studeerde ik af. De titel van mijn thesis: Wanneer ben je moreel professioneel? Over de morele professionaliteit van de verpleegkundige.

2. Op welke wijze heeft de studie je werk veranderd? Ben je vanwege je ZEB-ervaring bijvoorbeeld nieuwe dingen gaan doen?

Door de studie ben ik meer geïnteresseerd geraakt in hoe ik zorg kan verbeteren. Niet alleen voor mijn eigen patiënt, op mijn eigen afdeling, maar ook binnen het ziekenhuis en daar buiten. Ik ben lid geworden van het Verpleegkundig Stafconvent (een raad van verpleegkundigen die zorgen voor professionalisering en kwaliteitsverbetering van de verpleegkundige zorg in het OLVG).

Ik heb de publieksprijs gewonnen met mijn scriptie binnen het ziekenhuis en daardoor heb ik meer bekendheid gekregen en heb ik bijv. in het Sint Lukas Andreas Ziekenhuis (ons fusie ziekenhuis) ook een presentatie gegeven over morele professionaliteit.

Ik word daarnaast betrokken bij het opzetten van een moreel beraad in het ziekenhuis.

3. Als je nu terugkijkt op de studie, wat beschouw je dan als een echte eye-opener?

Ik heb geleerd dat zorg een zeer complex geheel, iets waarvan ik denk dat veel mensen het onderschatten. Dit probeer ik te beïnvloeden door middel van doorvragen waarom mensen denken wat ze denken. Deze manier van vragen werd op de eerste dag van de studie duidelijk: “Je leert hier geen antwoorden, maar wel de juiste vragen te stellen”. Daar heb ik nog elke dag profijt van!

Een artikel van


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *