2 – 3 minuten

0 reacties

Als gepromoveerd werktuigbouwkundige werkte ik als docententrainer aan de universiteit in Eindhoven. Bij het coachen en begeleiden van docenten bij hun (technisch) onderwijs, merkte ik dat ik steeds meer focuste op de ‘mens als geheel’ dan enkel op het onderwijs in didactische zin. Bij toeval maakte ik kennis met de opleiding ‘geestelijke begeleiding’ bij het Titus Brandsma Instituut, en besloot al snel om deze opleiding te gaan doen. Het is bij deze opleiding echter gebruikelijk om een theologische of religiewetenschappelijke achtergrond te hebben als basis. De master Zorg, Ethiek en Beleid bleek daarvoor ideaal. Ik zocht namelijk een opleiding waarbij ik mezelf kon verbreden, maar ook verdiepen.

De master Zorg, Ethiek en Beleid biedt een brede premaster aan. Ik heb een heel scala aan vakken kunnen volgen in mijn premasterjaar: ethisch, filosofisch, historisch, theologisch, psychologisch en ook sociologisch. De grote kaders werden op deze manier gelegd, het was vervolgens eenvoudig om in de master hierop voort te bouwen én te verdiepen.
Daarbij vond ik bij de Master de specifieke uitgang voor ‘geestelijke verzorging’ aantrekkelijk; de erkenning door de Vereniging voor Geestelijk Verzorgers maakte het extra interessant.

Ik heb ervoor gekozen om de (pre)master als voltijdstudent te volgen. Dit betekent eerst een jaar een premasterprogramma en daarna nog een jaar de master. Het eerste halfjaar heb ik de opleiding nog gecombineerd met mijn baan van 32 uur. Dit bleek toch zwaar, maar ik deed dan ook nog tegelijkertijd de opleiding aan het Titus Brandsma Instituut.

Tenslotte is het ook leuk om te vertellen dat ik met mijn 32 jaar een van de jongeren ben bij de opleiding, maar dan ook weer zeker niet de jongste. Het is dus zeker geen opleiding waar ik me ‘verloren’ voel tussen alle studenten die net van het VWO komen: ik heb samen kunnen studeren met een heerlijk enthousiaste en gevarieerde groep studenten!

Marja Houben, masterstudent Zorg, Ethiek en Beleid. Vooropleiding: Werktuigbouwkunde en Techniek en Maatschappij (TU/e)


Een artikel van


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *