2 – 3 minuten

0 reacties

Op zoek naar een vervolg op mijn opleiding als verpleegkundige kwam ik de Master Zorg, Ethiek en Beleid tegen. Vol enthousiasme schreef ik me in, want in mijn beleving bleef de ethiek wel eens onderbelicht in het verpleegkundige vak. De vereconomisering van de gezondheidszorg was op mijn werkplek in een vergevorderd stadium doorgevoerd. Ik had daar geen gefundeerde mening over, maar voelde wel de drang om het eens anders te bekijken.

En dat heb ik geweten. Naarmate de studie vorderde bleek namelijk dat ik in mijn vak keurig meedacht met de mainstream. Omdat ik blijkbaar geschoold was in een bepaald denkpatroon, was de ontdekking van andere manieren van denken des te aangenamer. Zo ontdekte ik gaandeweg de studie vele mogelijke antwoorden en manieren van denken. En dat is nu precies wat de studie voor mij zo waardevol heeft gemaakt. Ik heb veel beter leren nadenken over zorg, wat zorg kan inhouden of misschien wel zou moeten betekenen.

Mijn Premasterthesis, zowel als mijn Masterthesis gingen over onderwerpen rond abortus. Een onderwerp waar vele ethische kwesties aan verbonden zijn. De verdieping in vele thema’s die hiermee samenhangen, zoals autonomie, verantwoordelijkheid, recht op leven, zijn echter niet alleen van toepassing op abortus, maar zijn van alle tijden en alom vertegenwoordigd in de zorg.

Men heeft zich wel eens afgevraagd wat iemand van mijn leeftijd (geb. jaar 1983) op deze opleiding doet. Ik vind het juist heel prettig dat een deel van mijn verdieping in de ethiek plaatsvindt voordat ik mijn carrière ga opbouwen. Ik denk dat het mij, in ieder geval persoonlijk, maar ook beroepsmatig, voordeel brengt. Ik heb me dan ook nooit te jong gevoeld en de interactie met mijn studiegenoten kon door de grote verschillen juist ook verhelderend zijn voor beide partijen.

Aangezien ik een Groningse ben, moest ik van ver komen en ben ook naar Tilburg verhuisd. Daar heb ik nooit spijt van gehad. Door de Brabantse hartelijkheid, zowel binnen als buiten de universiteitsmuren, heb ik me thuis gevoeld.

Janniek van Wijk

Een artikel van


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *