5 – 6 minuten

0 reacties

“Wat als je al het leed in de wereld wilt oplossen?”

Toen ik zorgethiek studeerde, lag ik wel eens ‘s nachts wakker van alle problemen in de wereld. De klimaatverandering, genocides, armoede en de massale mishandeling van dieren. Om maar wat te noemen. Zelf als je Gandhi bent, kan je dat niet in je eentje oplossen.

Als geestelijk verzorger weet ik als geen andere beroepsgroep dat er onoplosbaar leed is. Als zorgethica weet ik dat er morele dilemma’s zonder enige win-win oplossing. Maar bij dat alles kan mijn hart zich neerleggen. Waar mijn hart zich echter niet bij kan of wil neerleggen… is oplosbaar leed.

En dus lag ik wakker, denkend aan alle problemen die we toch gewoon zouden kunnen beëindigen als we allemaal maar de juiste acties zouden ondernemen? Machteloos voelde ik me. Want ik bepaal niet wat die 7,8 miljard wereldburgers doen en laten.

En wat is dan wél het grootst mogelijke verschil dat ik kan maken? Die vraag bracht mij op een – mag ik het zeggen? – revolutionair idee…

Effectief altruïsme kun je niet alleen
Voordat ik het idee uit de doeken doe, een klein uitstapje. Ben je bekend met de Effective Altruism movement?
Ethiek filosoof Peter Singer definieert effective altruism als ‘“a philosophy and social movement which applies evidence and reason to working out the most effective ways to improve the world.” (Singer, 2015, p.4-7)

Ik ben dus niet de enige. En jij doet dit waarschijnlijk ook op je eigen manier. Wanneer je in de supermarkt staat en je afvraagt: ‘Is het erger om niet-biologische aardbeien te kopen, of biologische in plastic?’

De wereld is een complexe plek. Uit welk land komen die aardbeien? Wordt dat plastic gerecycled? Of maak ik meer impact door veganist te worden?
Daarom hebben we experts nodig op alle belangrijkste problematiekgebieden. Experts die snappen dat jij en ik maar 24 uur in onze dag hebben. En dat wij willen weten welke simpele keuzes we kunnen maken voor de grootst mogelijke impact.

Er is nog één reden waarom ik zeg dat we ‘effectief altruïsme niet alleen kunnen’. Onze individuele bijdrage kan bijna ‘verwaarloosbaar klein’ zijn. We moeten elkaar informeren en inspireren om de juiste keuzes te maken. Zodat we samen pas echt de wereld kunnen verbeteren.

Het Ethiek Revolutie e-festival
En zo kwam ik op het idee voor het Ethiek Revolutie e-festival. Daar zullen experts bij elkaar komen om de vraag te beantwoorden hoe we als individu het grootste verschil kunnen maken.

Stel je voor dat je op maandag een webinar bijwoont van Stichting PAX: ‘5 Simpele dingen die jij kan doen voor wereldvrede’. Op dinsdag leer je over de meest-voorkomende misvattingen over Islam, zodat je jouw eigen onbedoelde discriminatie kan voorkomen. En op woensdag helpt MilieuCentraal jou 3 impactvolle leefstijlveranderingen te maken die je geen extra tijd zullen kosten.

Het e-festival heeft de potentie om duizenden mensen te informeren en inspireren. Er ontstaat community. En er ontstaat impact. Het e-festival is bedoeld om een golf van verandering op gang te brengen; een ethiek revolutie.

Dat klinkt ambitieus en dat is het ook. 

Zijn er wel simpele, impactvolle keuzes in elke arena? Zijn er wel genoeg mensen geïnteresseerd genoeg om het e-festival überhaupt te bezoeken? En hoezo denk ik als witte, Nederlandse vrouw precies te weten wat de hoofdproblemen zijn en wie de experts? 
Maar waar het om gaat is die stip op de horizon. De visie hoeft niet 100% werkelijkheid te kunnen worden. 80% Zou al héél mooi zijn. En ondertussen zal dialoogvoering zoveel mogelijk blinde vlekken uitsluiten.

Het festival is er óók voor jou
Er moet ook zorg gedragen worden voor de zorgdrager (e.g. Kittay, 2019). En dat zal ook precies zijn wat het Ethiek Revolutie e-festival gaat doen.

Ten eerste dragen we zorg voor mensen met compassie vermoeidheid. In mijn masterthesis onderzocht ik dit fenomeen waarbij mensen lijden onder al het meeleven met andermans pijn. Tijdens het e-festival deel ik daarom tips en behulpzame perspectieven. Zodat die vermoeidheid weer plaats kan maken voor inspiratie.

Ten tweede is goed leven gelukkig makend. Als we niet weten wat het juiste is om te doen, ontstaat er morele stress of compassie vermoeidheid. Als we de handdoek in de ring gooien, ontstaat er een leegte in ons zingevingsysteem. En als we precies weten en doen wat we het allerbeste kunnen doen… ontstaat er zingeving.

Ook niet langer wakker liggen?
Inmiddels lig ik niet meer wakker. Ik ben op een missie en ik heb een plan. Wil jij instappen?
Klik hier om op de hoogte gehouden te worden. Dan ben jij de eerste die in februari 2022 een gratis toegangskaartje ontvangt. Verder is er een vacature. Word jij de organisator van het Ethiek Revolutie e-festival? Ontdek meer over de functie waar je nog t/m 16 mei op kan reageren.

Referenties
Singer, P. (2015). The most good you can do: How effective altruism is changing ideas about living ethically. Text Publishing.
Kittay, E. F. (2019). Love’s labor: Essays on women, equality and dependency. Routledge.

Een artikel van


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *