2 – 3 minuten

0 reacties

In de rubriek Zo! Zorg! stellen we telkens drie vragen aan mensen die werkzaam zijn in de zorg en hulpverlening. Ditmaal worden de vragen beantwoord door Eline Hakkert, 28 jaar en vrijwilligster bij Mappa Mondo Haaglanden. Mappa Mondo is een gezinsvervangend tehuis voor kinderen met een ernstige en/of chronische ziekte, bijvoorbeeld kinderen met spierziektes of kinderen met een stofwisselingsziekte. Naast het bieden van zorg, wordt in Mappa Mondo een omgeving gecreëerd waarin kinderen een zo gewoon mogelijk, prettig mogelijk kinderleven hebben.

1. Welk moment van zorg verlenen is je het meest bijgebleven en wat maakte dat moment zo bijzonder?

Het is mooi om te zien dat de kinderen in Mappa Mondo niet bezig zijn met wat zij niet kunnen, maar met wat zij juist wel kunnen. Er zijn veel bijzondere momenten en kinderen, bijvoorbeeld een meisje met een zeldzame huidziekte. Heel simpel gezegd ontbreekt de ‘lijmlaag’ van haar huid, waardoor haar huid veel sneller vervelt dan bij ‘gezonde’ mensen. Door haar huidziekte moet zij iedere dag uitgebreid gewassen worden. Tijdens het wassen worden dan alle overtollige huidcellen verwijdert waardoor zij minder jeuk heeft. Ik vind het een uitdaging om de wasbeurt voor haar zo prettig mogelijk te maken.

2. Wat heeft je vooral gevormd tot de zorgverlener die je nu bent en waarom?

Naast mijn werk bij Mappa Mondo werk ik op een afdeling Radiologie in het ziekenhuis. Deze combinatie heeft mij gevormd tot de zorgverlener die ik nu ben.

Zoals hierboven al genoemd zijn de kinderen in Mappa Mondo gewend om te kijken naar wat zij wel kunnen. Hierdoor ben ik mij er van bewust dat je vaak meer kunt dan je denkt dat je kunt. Dit probeer ik in mijn werk in het ziekenhuis ook mee te nemen.

3. Wat is zorg voor jou?

Ik wil de kinderen in Mappa Mondo een prettig verblijf geven door naast de dagelijkse zorg die zij nodig hebben, ook vooral veel plezier te maken. Ieder kind heeft daarin andere behoeftes en ik vind het belangrijk om naar het individuele kind te kijken.

Een artikel van


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *