jeugdarts Linda Visser
Zorgverlener en moeder in de jeugdzorg

2 – 3 minuten

0 reacties

In de rubriek Zo! Zorg! stellen we telkens drie vragen aan mensen die werkzaam zijn in de zorg en hulpverlening. Ditmaal worden de vragen beantwoord door Linda Visser. Zij is werkzaam als jeugdarts bij de GGD.

  1. Welk moment van zorg verlenen is je het meest bijgebleven en wat maakte dat moment zo bijzonder?

Het moment van zorg verlenen dat me het meest is bijgebleven is moeilijk te kiezen. De mooiste momenten van mijn werk zijn vaak de momenten waarop je ouders kan bijstaan met kleine (opvoed)vragen en het demedicaliseren van problemen. Ik vind het mooi als ik ouders in hun kracht kan zetten als opvoeders en aan hen kan laten zien hoe goed ze het al doen en hoe ze het nog beter kunnen laten worden. Als ik daarna het gezin weer zie en hoor dat het nu beter met ze gaat, dan kan ik daar zelf ook heel gelukkig van worden.

  1. Wat heeft je vooral gevormd tot de zorgverlener die je nu bent en waarom?

Het is lastig om één ding te kiezen wat mij heeft gevormd tot de zorgverlener die ik ben. Er zijn meerdere factoren die hieraan bij hebben gedragen. Belangrijke factoren hierin zijn mijn eigen ervaringen met zorgverlening, mijn liefde voor het vak en recentelijk het moeder worden. Vooral zelf moeder worden heeft mij een ander perspectief gegeven. De onzekerheden van het opvoeden, je ongerustheid als ouder en hoe moeilijk het is dat iemand zegt dat er iets mis is met je kind kun je volgens mij alleen echt snappen als je het zelf hebt ervaren. Ik merk ook dat ik ouders anders ben gaan benaderen sinds ik zelf moeder ben geworden.

  1. Wat is zorg voor jou?

Vanuit mijn beroep  is zorg het bevorderen  en beschermen van de gezondheid, de groei en de ontwikkeling van kinderen. Dit probeer ik te doen door het onderzoeken van kinderen, het ondersteunen van ouders, het ondersteunen van leerkrachten en samenwerking met andere instanties. Het zorgen zit voor mij vooral in het klaarstaan en aandacht hebben voor anderen. Luisteren naar de problemen van anderen, samen op zoek gaan naar een oplossing voor het probleem of mensen in hun kracht zetten en vol te laten houden wat ze al goed doen. Dit alles om te zorgen dat ouders en kinderen zich zo gezond mogelijk kunnen ontwikkelen.

Een artikel van


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *